Tijd en aandacht voor uw gezondheid. Terug naar Medsen

Vitaminen en supplementen: hoeveel heb je nodig?

Vitaminen en supplementen: hoeveel heb je nodig?

We zijn tegenwoordig steeds meer en bewuster bezig met onze voeding en leefstijl. Dat is natuurlijk heel goed, maar daarbij komt ook dat we meer naar details in onze leefstijl kijken, zoals vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Steeds meer mensen slikken vitaminen en supplementen. In dit artikel lichten we een aantal vitaminen en supplementen toe en bespreken we wanneer het nodig is om ze te nemen.

Voordat we de verschillende soorten supplementen bespreken, is het goed om te weten dat een gezonde leefstijl de basis is voor een gezond lichaam. In theorie haal je al je benodigde voedingsstoffen uit gevarieerde voeding, en maakt je lichaam zelf voedingstoffen aan.

Vitaminen

Er zijn tal van vitaminen die het menselijke lichaam nodig heeft. Deze haal je voornamelijk uit voeding, maar we maken zelf ook vitaminen aan, bijvoorbeeld onder invloed van de zon. Er zijn 2 soorten vitaminen, vetoplosbare en wateroplosbare vitaminen.

Vetoplosbare vitaminen

Vetoplosbare vitaminen slaan we op in ons lichaam. Dit is vooral handig als vitaminen seizoensgebonden zijn. Zo krijgen we vitamine D3 vooral in de zomer binnen.

Vitamine

Bron

Goed voor

Vitamine A

Lever, vlees, vette vis, zuivel, ei, margarine & halvarine

Immuunsysteem, huid, ogen & haar

Vitamine D

Zon, vette vis, vlees, margarine & halvarine

Botten, tanden, spieren & immuunsysteem

Vitamine E

Plantaardige olie, noten, zaden & granen

Antioxidant, cellen, huid, zenuwen, spieren & hart

Vitamine K

Groente, fruit, kwark & kaas

Bloedstolling & botten

Wateroplosbare vitaminen

Het lichaam slaat wateroplosbare vitaminen (bijna) niet op (behalve B12).

Vitamine

Bron

Goed voor

Vitamine B1 / Thiamine

Granen, aardappelen & vlees

Energie, hart, zenuwen & hersenen

Vitamine B2 / Riboflavine

Melk(producten) & vlees

Energie & huid

Vitamine B3 / Niacine

Vlees, vis, granen, aardappelen & groente

Energie, huid, zenuwen & hersenen

Vitamine B5 / Pantotheenzuur

Vlees, granen, peulvruchten, melk(producten), groente & fruit

Energie

Vitamine B6 / Pyridoxine

Vlees, vis, ei, granen, aardappelen, peulvruchten & groente

Aminozuren, hormonen, zenuwen & immuunsysteem

Vitamine B8 / Biotine

Ei, lever, noten, zaden & melk(producten)

Energie, huid, haar & zenuwen

Foliumzuur / Vitamine B11

Groente, granen, vlees & melk(producten)

Bloedcellen, groei, ontwikkeling ongeboren kind

Vitamine B12 / Cobalamine

Vlees, vis, ei & melk(producten)

Bloedcellen & zenuwen

Vitamine C / Ascorbinezuur

Groente, fruit & aardappelen

Bescherming cellen & immuunsysteem

Als je een tekort hebt aan één van de bovenstaande vitaminen, kun je deze extra nemen. Sommige vitaminen zijn niet schadelijk als je er te veel van neemt, maar sommige vitaminen ook wel. Daarom zijn er de volgende aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) opgesteld.

Vitamine

Mannen 18+

Vrouwen 18+

Vitamine A

800 mcg/dag

680 mcg/dag

Vitamine D

10 mcg/dag

10 mcg/dag

Vitamine K

70 mcg/dag

70 mcg/dag

Vitamine B1

0.1 mg/MJ

0.1 mg/MJ

Vitamine B2

1.6 mg/dag

1.6 mg/dag

Vitamine B3

1.6 mg/MJ

1.6 mg/MJ

Vitamine B6

1.5 mg/dag (t/m 50 jaar)
1.8 mg/dag (51+ jaar)

1.5 mg/dag

Foliumzuur

300 mcg/dag

300 mcg/dag

Vitamine B12

2.8 mcg/dag

2.8 mcg/dag

Vitamine C

75 mg/dag

75 mg/dag

 Nederlanders nemen het meeste vitamine D extra. Dit komt doordat veel Nederlanders een tekort aan vitamine D hebben, omdat ze niet genoeg tijd buiten doorbrengen. Met een vitamine D zelftest meet je of jij ook een tekort aan vitamine D hebt. Vraag bij je apotheek of ze de zelftesten op voorraad hebben. Zo niet, dan kunnen we ze uiteraard altijd voor je bestellen.

Mineralen en andere voedingsstoffen

Je lichaam heeft, behalve vitaminen, ook andere mineralen en voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. De populairste voedingsstoffen om te nemen zijn magnesium, omega-3 vetzuren, creatine en melatonine.

Magnesium

Magnesium is een mineraal en is goed voor je botten, spieren, hart, hersenen, bloedvaten en tegen stress. Magnesium zit in relatief veel voedingsproducten, zoals granen, groente, noten en melkproducten.

Voor sommige groepen, zoals fanatieke sporters, raden we aan magnesium te nemen voor spierherstel. Als je nieren of darmen niet goed functioneren, dan raden we ook aan om magnesium te nemen. Dit herken je bijvoorbeeld door spierkrampen en vermoeidheid. Je arts kan dit het beste voor jou bepalen.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zitten in vette vis. Deze vetzuren zijn goed voor je hart, bloeddruk en je LDL-cholesterol. Je krijgt genoeg omega 3-vetzuren binnen als je 1 keer per week vette vis eet. Doe je dit niet? Dan raden we aan omega-3 te nemen. Voor bijvoorbeeld vegetariërs en veganisten is dit een goede optie.

Creatine

Tot slot valt creatine ook in de smaak bij veel Nederlanders. Creatine is een lichaamseigen stof die voor energie voor de spieren zorgt. Creatine is vooral nuttig bij fanatieke sporters die korte intensieve sporten uitvoeren, zoals gewichtheffen. Creatine is niet schadelijk en je kunt er niet te veel van nemen, maar te veel heeft ook geen extra effect. Ook kan creatine ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt.

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat je lichaam aanmaakt wanneer het donker wordt. Het belangrijkste effect van dit hormoon is slaperigheid. Daarom nemen mensen die moeite hebben met in slaap vallen, door bijvoorbeeld een jetlag of nachtwerk, dit hormoon soms extra in. Als je te veel melatonine neemt kan je je biologische klok verstoren en daardoor vervelende gevolgen ervaren, zoals nog meer vermoeidheid of een naar gevoel. Bij langdurige slaapproblemen raden we aan contact op te nemen met je huisarts.